Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál

Képtalálat a következőre: „Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál”

A Tisza-tó Magyarország egyre népszerűbb üdülési célterülete, vadregényes tájaival jelentős az ökoturizmusa és nagyon népszerű a horgászok körében is. Aki ellátogat a Tisza-tóhoz, annak egész biztos lesz egy „csónaktúrás” élménye illetve a négy méter magasan futó, folyamatos természetes kilátóként funkcionáló, aszfaltozott gát páratlan élményeket kínál a profi és amatőr bringásoknak, akik túrájuk során akár 6 szabadstrandon is fel tudnak frissülni.

A Tisza-tó adta ezen számtalan lehetőségét megragadva és összehangolva álmodta meg Debreczeni Ildikó a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált: a csodálatos természet, az aktív pihenés és a kultúra ötvözésével. A cél a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal, valamint a Tisza-tó természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és hazai közönséggel. A Fesztivál innovatív, értékteremtő és környezettudatos.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál egy teljesen egyedi, exkluzív élményeket nyújtó minőségi zenei fesztivál a Tisza-tónál 2018. július 26. és 29. között. Idén immár 5. alkalommal kerül megrendezésre, ezért kiemelnénk azt, hogy miben rejlik ennek a Fesztiválnak a különlegessége és mit biztosít a résztvevőknek:

– komolyzenét, operát, minőségi táncprodukciókat, egyedi előadásokat;
– a Fesztivál 4 napja alatt az aktív pihenés számos formáját kipróbálhatják, hiszen
kerékpározhatnak, csónakázhatnak, sétálhatnak, relaxálhatnak a természet lágy ölén;
– az egészséges táplálkozás jegyében megkóstolhatják a helyi termelők termékeit illetve az őstermelők által termesztett alapanyagokat;
– a 4 nap során 380 művésszel találkozhatnak;
– a nemzetközi sikereket elért előadókat soha nem látott környezetben, a Tisza-tó partján tekinthetik meg;
– 67 km-t kerékpározhatnak a természetben;
– megismerhetik a Tisza-tó növény és állatvilágát a szakképzett túravezetők segítségével.

Mindezek a különleges lehetőségek vannak belecsomagolva a mi ajánlatunkba, amely egy hosszú hétvégére invitálja az egészséges életmódot, az aktív pihenést és a komolyzenét kedvelőket a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválra.

A Fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan pénteken, idén 2018. július 27-én, egy különleges előadással várja az érdeklődőket Tiszafüredre a Morotva félszigetre. 20 órai kezdettel fellép az Experidance Production a Nostradamus: Világok vándora című produkcióval, mely ez alkalommal egyszeri és megismételhetetlen módon kiegészül Miklós Erika és Molnár Levente operaénekesekkel, illetve a Miskolci Nemzeti Színház Zenekarával és a kiegészített Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal Sándor Szabolcs vezényletével. Érdemes hamarabb érkezni ezen az estén, hiszen a Morotva félsziget soha nem látott dekorációt kap erre az alkalomra és számos helyi termelő is várja majd kiváló termékeivel a közönséget. Az előadás elé pedig társadalmi felelősségvállalásunknak illetve a siket és nagyothallók támogatása iránti elköteleződésünknek eleget téve egy rövid, de igen hasznos programelemet iktatunk be, melyben szükség lesz a nézőkre
és a teljes zenekarra is, de egyenlőre ez még legyen meglepetés az érdeklődők részére.

A Fesztivál szombati napján, 2018. július 28-án kerül megrendezésre a népszerű és sokak által kedvelt Tour D’Opera, a kerékpártúra, melynek megállóiban különböző műfajú, zenei koncerten vehetnek részt a kerékpározók. A 67 km-es túra során a 4 méter magas gátnak köszönhetően csodálatos panoráma mellett érik el a résztvevők a koncertek helyszíneit, melyeknek a Tisza-tó menti települések kikötői, tópartjai adnak otthont. A megállók során nem csak az opera vagy a kamarazene világába kalauzoljuk el az érdeklődőket, de a településeknek is biztosítunk lehetőséget értékeik, helyi termékek és gasztronómiájuk bemutatására. A programokat illetően erről a napról említenék néhányat a teljesség igénye nélkül:

– Találkozhatunk majd a Magyar Állami Operaház szólistáival, zenészeivel Tiszafüreden a Kormorán kikötőben, akik kimondottan erre az alkalomra állítanak össze egy műsort.
– Tiszanána – Dinnyéshát kikötőjében az Armel Opera Festival interaktív programján vehet részt a közönség. Ezen az állomáson a bátor zenekedvelőkre egyedülálló lehetőség, a nézősereg többi tagjára pedig vidám pillanatok várnak, ugyanis a Conduct Me! című program keretében egy rövid karmesteri gyorstalpalót követően kicsik és nagyok egyaránt kipróbálhatják, milyen az operairodalom legnagyobb klasszikusait játszó nagyzenekar előtt állni és azt vezényelni. Az Armel ezzel a nagyszabású zenei játékkal már hatalmas sikert aratott a Sziget Fesztiválon 2015-ben és 2016-ban, a múlt nyáron pedig egy apró brit szigeten, Jersey-n hódította meg a közönséget.

– A sarudi strandon Palya Bea énekesnőtől hallgathatunk meg az Egyszálének című albumáról magyar népdalokat és saját dalokat is.
– A túra során fellép még a Vivat Bacchus együttes is, akik sajátos módon használnak különböző zenei irányzatokat, dolgoznak fel híres magyar verseket és így születnek meg általuk a bordalok.

Fellépnek még továbbá:
– MH Szolnok Légierő Zenekar (Tiszafüred, Tisza-tavi Kerékpáros Centrum)
– Hoffmann Richárd és Nédó Olga: Violin and Voice Show (Poroszló, Közössi tér)
– Fourtissimo (Kisköre, Hallépcső)
– Pitti Katalin, Napsugár Anna és a Tavirózsa népdalkör (Tiszaderzs, kikötő)
– Egyházi Géza és Mahó Andrea (Tiszaszőlős, kikötő)

Ebből a felsorolásból is láthatják, hogy koncertjeink műfajai nagyon változatosak, hiszen megtalálható nálunk az opera, a népzene és a kamarazene is. Ezzel szeretnénk elérni azt, hogy a rendezvényt vonzóvá tegyük olyanok számára is, akik eddig még idegenkedtek a komolyzenei műfajoktól. Bízunk benne, hogy ezzel hozzájárulunk a rendszeresen színházba és operába járók táborának gyarapodásához.

Attól eltekintve, hogy a táv kerékpárral is könnyedén teljesíthető, gondoltunk azokra is, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak ezen a túrán részt venni. Nekik és a víz közelségét kedvelőknek szól a Boat D’Opera napunk, mely tavaly debütált és idén 2018. július 29-én vasárnap indul útjára az abádszalóki Szalók Yacht Klubból. A kerékpárokat 8-10 fős motorral ellátott csónakokra cseréljük, melyeket képzett túravezetők kormányoznak el a koncertek helyszíneire, és mindamellett még a Tisza-tó egyedi növény- és állatvilágát is ismertetik az utasokkal. Csodálatos, szárazföldön nem megközelíthető helyszíneket is elérünk így, ahol a csónakokban, könnyed borokat kóstolva kiváló előadók műsorait tekinthetik meg a résztvevők. Ennek a napnak a programjai között szerepel:

– Bősze Ádám zenei stand-upja,
– Marton Éva operaénekes tanítványainak (Megyimórecz Ildikó és Horti Lilla) előadása,
– Zarándy Ákos fiatal zeneszerzőnk kortárs darabjának bemutatója,
– St. Martin egyedülálló szaxofonjátéka,
– Dobszay Péter karmester fellépése a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Rezes Nagyparti Együttesével
– Horgas Eszter és Falusi Mariann különleges duettje,
– a Klezmerész Együttes produkciója.
Mint látható, ezen a napon is különböző műfajokkal találkozhatnak az érdeklődők, de természetesen nem maradhatnak el a települések egyéni bemutatkozásai és a gasztronómiai élvezetek sem.

Ha már a gasztronómiai élvezeteknél tartunk, örömmel jelentjük be, hogy a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál 2018-ban 4 naposra bővült, ami azt jelenti, hogy július 26-án csütörtökön Tiszafüreden a Morotva félszigeten valósul meg a Családi TO’Piknik. A neve már sejteti, hogy a gasztronómia áll a nap középpontjában, de mindezt mi megfűszerezzük érdekes, interaktív komolyzenéhez kapcsolódó programokkal, workshoppokkal és játékokkal, hiszen ez a rendezvény az egész családnak szól, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A már megszokott gasztronómiai rendezvényektől ez jelentősen eltér majd, hiszen teljesen új és innovatív tematika alapján építettük föl. Lesz főzőverseny, ahol minden évben más-más operaénekes vagy zeneszerző kedvenc ételét fogják elkészíteni a vállalkozó kedvű csapatok, akiknek az alkotásait egy ismert sztárséf fogja véleményezni a Pannon Gasztronómiai Akadémia jóvoltából. Az idei választottunk az étel tekintetében Kodály Zoltán, akinek a kedvence a tojásos lecsó volt krumplis gombóccal tálalva. A főzés és a workshoppok mellett színpadi fellépőink is lesznek, illetve Szolnok városa is bemutatkozik, aki ebben az évben ennek a rendezvénynek a díszvendége.

Bízunk abban, hogy ez az Európában egyedülálló rendezvénysorozat egyre több embert fog a Tisza-tóhoz csábítani és ezzel továbbra is hozzájárulunk a Tisza-tavi régió gazdasági és turisztikai fejlődéséhez, a vendégéjszakák számának növekedéséhez és a minőségi kulturális programok népszerűsítéséhez.

A Fesztiválra válthatók napijegyek és kombinált bérletek is a http://www.operaofthenature.com weboldalon vagy a jegy.hu oldalán online vagy személyesen az Interticket értékesítési pontjain. További információk elérhetők a Fesztivál saját internetes oldalán illetve a Facebookon is.
A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált szervező Tisza-tavi Fesztivál Nonprofit Kft. nevében köszönjük a rendezvény megvalósulásának támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek illetve az összes befogadó megye, város és település önkormányzatának.
A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál küldetése a Tisza-tavi régió településeinek gazdasági fellendítése a turisztika és az azt segítő kulturális rendezvények által. A fesztiválra érkezők jelentős százaléka veszi majd igénybe a Tisza-tó különböző szálláshelyeit és ezzel növeli a térségben eltöltött vendégéjszakák számát illetve 3 napon keresztül a helyi vállalkozók biztosítják majd a teljes ellátásukat a résztvevőknek. A fesztivál helyszínein biztosít lehetőséget helyi vállalkozók saját termékeik árusítására illetve a helyi készítésű, egyedi, kézműves termékek bemutatására. A médiának köszönhetően az eseményről szóló tudósítások országos és nemzetközi szinten is erősítik a Tisza-tavi régió marketing-kommunikációját, ezáltal a fesztivál további, közvetett gazdasági hatása igen jelentős. Fesztiválunk jelentősen szolgálja a Tisza-tó fejlődését, Kelet-Magyarország szálláskapacitásának kihasználtságát, illetve a gyógy-és bor gasztronómiai kínálatának értékesítését is erősíti. A rendezvény egyediségét és jelentőségét elismerve állapította meg a Magyar Turizmus Zrt., hogy a Fesztivállal „EGY ÚJ TERMÉK SZÜLETETT”, mely egyedülálló Európában.

A végső cél a Természet Operaháza épületének felépítése a Tisza-tónál, mely immár egy 5 éves álom, amelynek a megvalósulásáért a mai küzdünk. Az operaház nemzetközi, nyári operafesztiválnak adna helyet, melynek köszönhetően egy éjszaka akár 4000 néző is megtekinthetné a csodálatos Tisza-tó partján a világhírű operaénekesek közreműködésével megvalósuló operaelőadásokat. Tisza-tó egyik meghatározó szimbólumára, a vízililiomra hasonlító üvegépítmény, egy európai színvonalú építészeti remekmű, mely önmagában is egy turisztikai attrakció lenne, és emellett csodálatos panorámát is biztosítana a Tisza-tóra. Nemzetközi színvonalú fény-, hang- és színpadtechnikával ellátott előadótér biztosítaná az előadások kifogástalan látványát, ahol nemzetközileg elismert operarendezők által megálmodott klasszikus operaelőadások, hazai illetve külföldi operaénekesek, karmesterek, tánckarok, kórusok és zenekarok közreműködésével valósulnának meg.

A projekt alapvetően turisztikai fejlesztés lenne, mely egyedülálló látványossága és színvonala miatt az országimázs emeléséhez is hozzájárulna. A projekt megvalósulásával a régió turisztikai vállalkozásainak életében dinamikus fejlődés állna be, megnőne a térség foglalkoztatottjainak száma és ezzel nagyban hozzájárulna a nemzetgazdaság növekedéséhez. Mindezen túl az operaház felpezsdítené a régió kulturális életét és Magyarországot felhelyezné egy újabb, magas kvalitású kultúrarajongó közönség térképére.
További információkért látogasson el a http://www.operaofthenature.com weboldalra

 

 

 

Forrás: Sajtóközlemény

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s